HTML

Hetes busz Bamakoba

Egy átalakított régi Ikarus csuklószbusszal Afrika szívébe a Budapest-Bamakon

Friss topikok

Rovatok

Jan 30. - Mauritania

2008.01.31. 18:47 :: siposakos

A nagy homokozos parti

Reggel arra kelek, h Tuti bejon, es azt mondja, nagy baj van, eddig jottunk valoszinuleg. A helyzet valoban nem biztato. A kerulo foldutat ket kamion allja el. Egymast akartak kikerulni, mindketto belecsuszott tokig a homokba, az egyik a kardantengelye is eltort. Nem tudtak mit tenni, elmentek aludni. Gyula kb. reggel fel hatkor ert oda,aludt 8-ig, aztan felkelt es teljes joggal karomkodott. Kb. ket kilometerre voltunk a rossz ut vegetol.
Az ut mellett mindenutt mely homok, nem tudjuk a ket allo kamiont kikerulni, minimum egy nap, amig valamelyik el tud mozogni.
Tanacskozas, h mi legyen. Aravind otletere fullgazzal megprobaljok oket jobbrol kikerulni. Eleinte jol megy, aztan megis megfekszik a homokban a busz. A helyzet nem annyira veszes, van egy asonk es homokvasunk, amiket a norvegok hagytak rank. Kunyizunk meg ket vasat meg egy lapatot, elkezdunk asni. Sietni kell, egyre melegebb lesz, es egyre lazul a homok. A semmibol husz gyerek siet a segitsegunkre, papuccsal meg kezzel lapatolnak.

A Hetes Busz megint nekivag a homoknak. Megy vagy husz metert, es az orraval ot meterre a kemeny uttol megint belefekszik a homokba. A busztolas kozben Tuti jobb labat csunyan megvagja az egyik homokvas. Labra tud allni, nem is verzik nagyon, de a seb csunya, es a vas kiszakitott egy kis darab hust. Nem tul jo allapot a sivatag kozepen. Tuti lefekszik pihenni. Lehet, h egy soforrel kell vegignyomni? Soma azt mondja, h az afrikai autopalyakon siman vezeti a buszt. Jogsija nincs ra, de eddig senki sem kerte. Megoldjuk.

Az elakadas ezuttal sulyosabb, a homok melyebb, es elkezdi befujni a buszt a szel. Megint elkezdunk asni, megprobalunk kimenni. Nem megy. Kozben a baro vattauj norveg lapatot lenyulja valaki. Keressuk, sehol sincs. Karomkodunk.


Aravind szerez egy kamiont, ami megprobal minket kihuzni, 100 eurot ker erte. Rendes vonokotelunk nincs, Gyula es Soma sufnituningol egyet. A masodik rantasnal elszakad a kotel, a kamionos rogton felsrofolja az arat 200-ra. Elkuldjuk. Kozben szetszakadt Mercedesek es terepjarok huznak el mellettunk fullgazzal a homokban, minden harmadik elakad. Hamarosan egy nagy amator regesztalalkozonak nez ki az utszakasz. Hatulrol Aravind kerit egy ujabb teherkocsis vallalkozot, aki szinten elakad a homokban. Ellepik a buszt a gyerekek. Mindent el akarnak kunyizni. Elkezdem nekik enekleni a Kispacsirta cimu szamot. Nagyon tetszik nekik, harmincszor el kell ismetelni. utana arab szavakat tanitanak nekem. Meg tancolni kell a napon. Nagyon jo arcok ezek a kolkok, ha leporognek a kunyizasrol. Kozben megint jon egy viztankos vallalkozo, megprobal kihuzni, de o is elakad a homokban. Ket kocsit kell kiasni, kozben meg megy az ovoda. Kiassak a kihuzos tankoskocsit, aki elmegy. A szembesavban mar huszonot teherkocsi varja a sorat. Senki sem ideges, megszokott dolog lehet errefele. Insallah.



Kozben egyre melegebb lesz, es egyre jobban fuj a szel, nem lehet kinyitni a szemet a szallo homoktol. Egy sofor megnezni a buszunkat, amit egyre jobban betemet a homok. Az mondja, h nagy problema. Insallah, mondom neki. Megveregeti a hatam. Tuti egyre jobban aggodik a sebe miatt, joggal. Gyula megunja, es szerez egy sofort, akinek van ket embere. Asnak, a forma kihuzza a buszt, ot percen belul az uton vagyunk. Insallah.



Megint Kiffa. Tuti a mutoasztalon

Elindulunk Kiffaba. A terv az, h a kempingben pihenunk, es hajnalban indulunk tovabb, cel a hatar, ahol lefekszunk es megvarjuk a masnapi nyitast. Kiffaban megint talalkozunk Idomuval, aki szemtelenul alacsony aron akarja bevaltani a mali penzunket. Nem ertem a logikajat. Idefele harom helyen szalltunk meg nala, visszafele egyszer. Aravind harmadik eve van nala, Attila masodik. Es megis beprobalkozik. Alkudozas.
Idomu szerez egy orvost, aki allitolag e helyi korhaz igazgatoja. Zakoban van, az teny. Van vele egy nepviseltbe oltozott forma, akinek nagyjabol tiszta a jelmeze. Az igazgato bead Tutinak egy injekciot, utana csak dirigal. Ot oltessel varjak ossze Tuti sebet. Tuti elegge be van szarva, ami teljesen ertheto. Egy ketes tisztasagu szobaban egy ketes tisztasagu nepviseletbe oltozott ember dofkod a combjaba egy ketes tisztasagu tu"t, majd elegge elnagyolt mozdulatokkal osszerancigalja a sebet, mindekozben arabul beszel egy zakos csavoval, aki pont ugy nez ki, mint egy geci penzvalto a Vaci utcaban. Nem kellemes, de Tuti kibirja. Kozben videozom, Idomu egy kis beszedet tart.
Tuti megdol, Aravind es Attila elmennek egy helyi suliba jotekonykodni, a maradek helyi segitseggel takaritja a buszt.  




Jotekonysag es egyeb afrikai matematika

Aravindek visszajonnek, adunk meg csomagokat Idomunak, h ossza szet egy tavoli faluban. Hoztunk egy csomo vattauj ruhat, gyogyszereket meg egy laptopot. Nincs ketely abban, h a nagy reszet le fogja nyulni, es a szetosztott maradekot is ugy fogja beallitani, mint az o nagy kegyes szerzemenyet. termeszetesen kepet majd kuld a sulirol, ahogy orul mindenki. Irjak mar meg, h mit csinalnak egy norveg billenytus, aksihibas laptoppal egy olyan faluban, ahol nincs aram! Marha eljut oda a laptop, Idomu nagyon nezegette. Nem is ertem, h miert ra bizzuk az egeszet, de lehet, h ez teljesen mindegy a jotekonykodassal, h kihez kerul. Ugyis elobb-utobb lenyulja valaki, meg akkor is, ha a kolyok kezebe adod a cuccot. A kozpontilag elosztott cuccok nagy reszen meg amugy is kaszal valaki. Van egy praktikus ele a dolognak, mondjuk. Elnyomod azt a cuccot, amit otthon nehez lenne kidobni, es meg a lelkiismeretednek is jo.
Idomu meg beprobalkozik, h a tavoli falunak egy szivargyujtorol mukodo AC konverter kellene, de Aravind elkuldi a picsaba. Tuti  kozben telefonal 40 masodpercig haza, a szamla 4000 helyi penz, aminek kreten neve van, es nem lehet megjegyezni. Ez Idomu arfolyamaval majdnem 7 euro. Mondom neki, h ne szorakozzon, itt lakunk, eszunk, hoztunk neki egy csomo dolgot, amivel kiralykodhat.A szivartoltot mondjuk nem szoptuk be, de akkor is sokat szakitott rajtunk. Erre azt mondja, h az uzlet es a jotekonykodas ket teljesen kulon dolog. Ez erheto. De nekem kamu az egesz. Itt van peldaul Ali, aki otthon a kisboltot csinalja a sarkon. O is muszlim, bar betlehemes kepekkel van tele a boltja. Nem eszik disznohust, nem iszik -alkoholt. Termeszetesen kereskedik vele. Azt mondja, hogy a disznohusbol es az alkoholbol befolyt "piszkos" penzt teljesen kulon kezeli. Es mist csinal abbol a penzbol? jote-kibaszott-kodik. Es mennyi egy uveg Dreher? 250. Kivancsi vagyok, hany szivartoltos kutyut jotekonykodtam ossze.

Tiszta a busz!

Kozben a helyi sracok vegeznek a busszal, kapnak penzt meg egy rend vattauj norveg specko turazo ruhat. Megprobaljak elkunyeralni a ciponket. Idomu batyja a szivargyujtos hutoladankra palyazik, legalabb o nem adja be, h gyogyszerhutesre kell a tavoli faluban, csak hajtogatja, h adjuk neki, hiaba mondjuk, h nem a mienk. Nagy nehezen falszabadul a busz.
Talalkozunk a ket motoros sraccal, akiknek nalunk van a cucca. Azt uzentek, h hagyjuk Kiffaban a ladaikat, most itt vagyunk. Ok meg lefele mennek, egy hetet vartak alkatreszre Agadirban. Pusztitunk a Bamakoban vett rumkeszletbol, es ismetelten csodalkozunk az afrikai matematikan: 3 kola = 1000, 5 = 2000, 6 = 2300. Ejjel agyban alszunk, fel is riadok, valami nem stimmel, forog velem a szoba. Eloszor a csirkere gyanakszom, aztan rajovok, hogy a szervezetem a sok buszozas miatt automatikosan ellenrazkodik, es nem allt le a szobaban.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hetesbusz.blog.hu/api/trackback/id/tr11319944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

krisztián 2008.02.04. 20:45:47

;) tetszenek ezek a uti beszámolók!:) hehe

És végre egy kis elakadós rész..., teljesen jó! :)

süti beállítások módosítása