HTML

Hetes busz Bamakoba

Egy átalakított régi Ikarus csuklószbusszal Afrika szívébe a Budapest-Bamakon

Friss topikok

Rovatok

Mauritaniaban. VAN PIANK!

2008.01.22. 16:34 :: siposakos

Mauritania a vilag egyik legszegenyebb orszaga, gyakorlatilag semmi sincs, csak sivatag. Sokat elmond, h a legnagyobb cimlet a 2000 ouguiya, ami kb 1500 forintot er. Igazabol csak kenyszerbol lettek fuggetlenek Franciaorszagtol. Nyugat-Szahara deli reszerol is lemondtak, miutan a Polisario (a rettegett oltasi szervezet) kezdte lemeszarolni a teve'iket. Ket evvel az akcio utan olajat talaltak Nyugat-Szaharaban, ugyhogy a mauritanok bosszubol elaknasitottak a hatart. 
Hasitunk a homokban Nouabhibou (Neumarkt an der See) fele. Nouabhibou egy kikotovaros, a kornyezo obol a vilag egyik legjobb halaszhelye. Van valami gyer halaszati ipar, de a fo kereseti lehetoseg az ember es kokaincsempeszet, az underground powder business, ahogy Abdulay mondja.
Ahhoz kepest, h Mauritania a vilag egyik leggyerebben lakott orszaga, tele van az ut szele szemettel. Egy ora alatt elerjuk a celunkat, egy kis öblöt Nouabhibou elott. A busz siman legurul a homokos lejton, mindenki csodalkozik., paran unnepelnek. Az öböl gyonyoru, bar a latkepet elrontja az epulo gagyi betonbunker a homokkő formak elott.
Neumarkt an der See

Bemegyunk Aravinddal a varosba potkerekert. Talalunk egy arcot, nevetsegesen sok penzert (55.000 ouguiya) akar eladni egy tukorsima Michelin gumit. Erdekes a mauritan alkudozas, elsore ugy tunik, mintha az arc fenyegetozne meg aggresszivan tamadna. Vegulis otthagyjuk. Abdulay egy masik unokatestverenel veszunk helyi SIM kartyat. A sracnak teljesen mar az arca es a borszine, mint Abduliyanak, nem mintha szamitana, mindenki Abduliya unokatesvere a varosban, a korforgaloman ult egy forma a porban, integetett, o is cousin volt. Ismet hatalmas problemat kell megoldani. 3500 a SIM kartya, 1000 a feltolto, az arc szerint 2 SIM kartya es 4 feltolto 12000. Maritania kb. 37%-a tud irni-olvasni, a matek vsz nem kotelezo tantargy. Bar az is erdekes, h barhol a vilagban a boltosok a sajat javukra tevednek, akar tudnak irni-olvasni, akar nem. A boltos beprobal mindent, felvaltani a ketezreseket ezresekre, telefonalni, dumalni. Vegul nagy nehezen elfogadja az igazsagot. Kavarunk meg egy kicsit a varosban, es visszamegyunk a kempingbe. Megjon az Alfa Busz, kiderul, h minden piajukat elastak meg Marokkoban, a "mauritan es a muszlim kultura irant erzett tiszteletbol". Aha... Egyre nagyobb a baratsag kozottunk, ugy gondolom, ebben az ipari mennyisegu piank is kozrejatszik.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hetesbusz.blog.hu/api/trackback/id/tr93307413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Misut 2008.01.22. 18:11:49

Az egyik legjobb, legérdekesebb blog a Tiétek! Nagyon szimpatikus népek vagytok!

Krisztián 2008.01.22. 18:51:20

Csatlakozok az elöttem szólóhoz! Éppen ezt akartam megírni nektek.., hogy a leg élvezetesebb és részletesebb beszámolót külditek!
Az külön élmény, hogy az ékezetes betűket idő megfejteni..., helyre rakni:))).

Sajnos nem tudtok állandóan frissen hírezni, de ezt feledteti a minőség!

További jó utat! ÉS ha netán tán maradna alkohol itthonra, rám is számíthattok hehe..:) Jól trükköztök, profi a csapat!

És ma elhallgattam, hogy fehérvári Busz szervízben sztoriznak a szerelők, sofőrök a csuklosokról és rólatok!:)) Ennél jobb 'reklám' nem kell sem a busznak, sem a magyaroknak..:) ( kivéve a vezetési kultúra rész..):) JAh! ÉS a faros Ikarusz a piramisok lábánál és a csőrös Csepel a Himaláján..:)

Üdv. a 86-os busznak és személyzetének! Örülök, hogy együtt bandáztok!:)

siposakos 2008.01.22. 19:01:05

bocs a helyesirasert.

a kifogasok>
a legtobb netezo helyen francia billentyuzet van, az halal.
aravind gepen van magyar, de a sok kopipesztben eltunik neha.
a zotykolodo poros buszon nehez irni (szinte mindig megyunk...)
sokszor elmegy a kurzor, mert ilyen bena joystick van a klaviatura kozepen
nem latok a portol

lililé 2008.01.22. 20:59:20

piaelásásról utoljára a szigetenen hallottam;
továbbra is viszi a palmát a blog; ezért a szerzót kérjúk pihenni hagyni tessék, hogy továbbra is ilyen sztorikkal szolgáltatni tudjék:-)kr.

haribodog 2008.01.23. 03:03:13

2*3500+4*1000 szerintem 12000. Nem?

haribodog 2008.01.23. 03:04:28

Bocs, késő van, tényleg 11. Vissza.
süti beállítások módosítása