HTML

Hetes busz Bamakoba

Egy átalakított régi Ikarus csuklószbusszal Afrika szívébe a Budapest-Bamakon

Friss topikok

Rovatok

Tidjika helyett birkaagy a benzinkuton

2008.01.27. 12:07 :: siposakos

Masnap

Masnap ertelemszeruen keson, ego szemekkel es emelygo gyomorral ebredt a tarsasag nagy resZe. A mezony nagy resze mar elment, legalabb nem kell parazni, hogyan all ki a busz. Gyula es Soma a kispolakos angolok meg a norvegok kocsijat berhelte, Aravind elment a varosba venni valami alatreszt. Amire ugy egy ora fele jo meleg lett, el is idultunk. A mezony egy resze koran elindult egy kiterot Tidjika fele, oda mi nem megyunk, mert allitolag nem birja a gep. Elindulunk s kovetkezo cel, Kiffa fele, ahol rankesteledik, megallunk, ez a terv.
Abdulay sajnos nem jon tovabb velunk. Fajo szivvel bucsut veszunk egymastol. Nagyon fog hianyozni. Meg mindig nem tudjuk, h honnan szarmazik pontosan. Azt viszont tudjuk, hogyan kerult a kepbe. Ket evvel ezelott Pasha, egy orosz srac nagyon berugott, es amikor kijozanodott, ott volt mellette Abdulay. A del-afrikai utja is homalyos. Azt mondta, h Szenegalbol ment Maliba, onnan Nigeriaba, majd a Kozep-Afrikai KOztarsasagba, es onnan egyenesen Del-Afrikaba. Mindezt kocsival. Arra a kerdesre, h a kozep es del Afrika kozott van par ezer kilometer meg par orszag, csak annyit mondott, h oda nem mentek be. Remelem, a visszautunkon meg talalkozunk.

Aleg fele

Az ut mellett sivatag es felsivatasg valtakozik egymassal. Az ut mellett elszortan nomadok taboroznak. Neha par egyutcas, poros kis varoson haladunk at, az ut mellett kecskek es birkak vannak keresztre feszitve, mintha valami halalmetal fesztival lenne a varosban. Az emberek roppant baratsagosak, sokan integetnek.
Az ellenorzo pontokon nem nagyon kell megallni, a hatosagok tudnak rolunk, lehet, h jol mukodik az elore jattolos rendszer. Ha megis megallitanak, akkor eloremegy Aravind intezkedni. Felveszi az Adidas markaju rozsaszin keretu intezo napszemuveget, amit a nouakchotti piacon vett 250 penzert. Altalaban a sofor mellol uvoltozik, szerinte franciaul. Hatasos, nem nagyon tudnak mit kezdeni a szervek egy 16,5 meter hosszu busszal, amibol egy reszeg intezoszemuveges indiai uvoltozik felejuk valami erthetetlen nyelven, es lobogtat egy papirt. Kivancsi vagyok, mennyire menne neki a melyvizben, a turisztikai miniszter es egyeb muftik hatszele nelkul.
A felsivatagbol szavanna lesz, aztan megint sivatag. Szep lassan beesteledik. Az itiner szerint semmikeppen nem tanacsos este vezetni. Egyaltalan nem paras, neha maszkal egy-ket kecske, tehen vagy teve, de siman ki lehet oket kerulni. Ha meg nem, akkor kecskeporkolt. A forgalom nagyon gyer, es nem sokkal kretenebbek a soforok, mint otthon szombat este.

Alegnal aludni

Aravind meg szeretne allni a szavanna kozepen ejszakazni. Gyonyoru hely. Kitor a lazadas. Az itiner szerint megint nem tanacsos. Plusz azon a kornyeken vagyunk, ahol lemeszaroltak a franciakat. A felelemre sajnos nem lehet eszervekkel hatni. Pedig van boven: az uton otpercenkent jon valaki, tele van minden katonakkal, valoszinu most is figyelnek minket a bokor mogul, tralala. Abban egyezunk meg, h majd alszunk egy benzinkutnal. Nesze neked afrikai vad tajak.
Talalunk egy benzinkutat, lebeszeljuk a dolgot. Termeszetesen 5 percen belul kb. 70 ember vette korul a buszunkat. Szokasos pacsizas ismerkedes, honnan jottunk, kinek hany gyereke van stb. A benzinkutnal jon egy csaj, aki haromszor megigeri, h elvagja a torkomat, amikor alszunk. Ugy tunt, ez arrafele annak a jele, ha szimpatikus valaki.
Megsutjuk a maradek kecseket, igen finom. Adunk a helyieknek is belole, orulnek. Par kiskolok kivetelevel elmennek.

Helyi koszton

A benzinkutas arc meghiv a kajalni a fonokevel a shopba a kuton. A shop egy kb. 8 negyzetmeteres szoba, van benne 1 db matrac, 1 db asztal (amit szeknek hasznalnak), egy db homokkupac a sarokban, oda kell pockolni a csikket. Egy kis gazfozon fo a kaja: zsiros rizs zsiros birkahussal. A fazekbol mindenki kezzel eszik.Eloszor ping-ponglabda nagysagu kis golyokat gyur maganak, utana betolja. A kajaban nincs semmi fuszer, so is alig, amugy jo. Nekem jut a legjobb falat: a birkaagy. Nem rossz, kis borssal egesz jo lett volna. Kaja utan jon a tea. A tea zold tea mentalevellel meg sok cukorral. A teasedenyben fozik, kitoltogetik poharakba, visszaontik. Ez megy kb ot percig. A teabol haromszor illik inni, egy csesze utan bunkosag felallni. Kozben megy a duma. Kiderul, h a torokvagos csajszi a kutas lover-je, es jovore ossze fognak hazasodni. Megbeszeljuk, ki milyen filmszineszt es zeneszt ismer. A fonok kedvence 50cent es a wu-tang-clan. Szineszbol Svarci. Jol megertjuk egymast. Bejon egy harmadik helyi arc. Eppen raterunk a fokozodo nemzetkozi helyzetre es masodik cseszere, amikor bejon, vagy inkabb betantorog Aravind, es azt mondja, h mindenki engem keres, Gyula kulonosen aggodik, h elraboltak, es legkozelebb a CNN-en fogok integetni. Kb 6,5 meterre voltam egesz vegig a busztol. Aravind azt mondja, h azonnal menjek vissza, mert zarjak az ajotot. Mondom neki, h adja ide a kulcsot. Nem lehet. Aravind hisztizni kezd, es megrantja a vallamat. Ebben a pillanatban harom mauritan pattan fel, es kezdi el fenyegetni az indiait. A vendegjog nagyon eros errefele. Kisebb vita alakul ki, Aravind dob meg egy lapattal a tuzre, es elkezd durvan alkudozni az aram, amit a busz a kutrol nyul. Bejon a lap a 19-re, a helyiek tisztelik a bolondokat is. Elmegyunk, alvas, illetve kattogas egy darabig, mert a tea tolja az agyam.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetesbusz.blog.hu/api/trackback/id/tr58313393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása