HTML

Hetes busz Bamakoba

Egy átalakított régi Ikarus csuklószbusszal Afrika szívébe a Budapest-Bamakon

Friss topikok

Rovatok

Senki foldjen

2008.01.22. 16:33 :: siposakos

A senki foldje elott felberelunk egy tuareget, Ahmedet. Elol megy egy kocsiban es mutatja az utat. Nem ugy kell elkepzelni az aknamezot, mint a Minesweeper jatekot, nem kell ossze-vissza lepkedni, van egy kout. Eleg mad-maxes a sok kiegett autoroncs. Kb. 10-zel minden gond nelkul aterunk egy ora alatt az senki foldjen. Lattam par tevet bent a homokban, nem ertem, ok is tudjak, merre vannak az aknak? Ez az egesz aknamezos sztori a tuaregek talalmanya, vagy a mauritan turisztikai mindiszterium installacioja?  A hirek szerint neha-neha azert felrobban valaki.
Ahmed jol vegezte a dolgat, lejattoljuk, valtunk nala penzt, sot meg ruhakat is kap. Par kocsi kovetett minket, koztuk azok, akik a hatarnal megprobaltak beleelozni. Nem koszoni meg senki, nyilvan.
A mauritan hatar termeszetesen zarva. A legendas hutobodet felredobtak, most egy szerszamos kunyhoban dolgoznak, illetve alszanak a hatarorok. Aravind szerint az elmult ket evben sokat fejlodott az orszag, most mar alig vannak mezitlab a katonak, sot, sokan a papucsot is cipore csereltek. A mauritan hataron elkovetjuk azt, ami az ut eddigi egyik legnagyobb balfaszsaganak tunik. Elkezdunk fo"zni. Kozben persze megeloz minket vagy tiz auto. Aztan oldalrol is jonnek. Tisztara ukran hatar. Probalunk felzarkozni, de eldugult minden. Se elorem se hatra. Eloremegyek az utevelekkel. Osszeszedi egy arc, es azt mondja, menjek. Hihetlen modon elsokent csinaljak mef a mienket, biztos azt hittek, fontos indiai vendeg van a buszon. A vam elott talakozunk Aravind haverjaval, Abdulayjal. Abdulay egy spanja segit elintezni a vamot, csak egy pecset kell a pairokra, emanen it egy kunyhobol kell me3gszerezni. A kunyho elott kb 50 ember tolong es probal benyulkalni, pont mint amikor meghoztak a banant a fehervari Skala ele 82-ben. Annyira szimpi vagyok ez egyik papucsosnak, h kidoja a papirjainkat a sorbol. A span itt is segit, rekordido alatt vegzunk, es meg kajaltunk is. Az egyik kerek viszont szetdurrant a senki foldjen. Az ut mellett rogtonzott kupaktanacsban harom helyi kamionsfor azt mondja, h a ilyen gumival o siman elmenne meg Bamakoig is, Gyula azonban mindenkeppen cserelni akar, ugyhogy melo.
Kozben dumalok Abdulayjal. Azt mondja, fel mauritan, fel gambiai, de a csaladja itt van. Nemreg jott vissza Del-Afrikabol, ahol guide-kent probalt meg munkat szerezni. Azt mondja, regebben az egyik unokatestvere volt a helyi ratendorfonok. Aravind szerint tavaly meg a batyja papirjaival maszkalt. Most mutat egy szemelyit, amin nagyjabol az o kepe van. Erdekes hely Mauritania, kb. 200 papir kell a belepeshez, otkilometerenkent elkernek utalistat, biztositast es utlevelet, de a helyieknek altalaban semmilyen papirjuk nincs, vagy ha van is, az kb annyira komoly , mint egy konyvtari olvasojegy.    

Alkohol és Matematika

Megkerdezem, h mennyi egy so:r. Mauritaniaban szesztilalom van, so:rt altalaban kinai boltok hatso szobaibol lehet beszerezni. Abdulay szerint 1000 ouguiya es 0.33-as Heineken. Egy eurot altalaban 330-360 kozott valtanak. Mondom, h akkor kb. 3 euro, az kurva draga. Nem, mondja, egy sor az 6 euro. 1000 ouguiya? Es egy euro itt a hataron 335, akkor az majdnem pontosan 3 euro. Nem, mondja, 6 euro. Itt elfogynak ez ervek. Illetve nem is ervek, mert a szamok eleg konkret dolgok, egy ilyen alapvetu osztason nem lehet vitatkozni. Majd maximum ougiyaban fizetunk a so:rert.
Amugy van piank. Nagyon sokan brekoztak a hatar elott, h eldobjak a piaikat. Mi mindenkinek mondtuk, h szivesen atvisszuk, de senki nem kert meg minket. Megprobaltuk tessek-lassek lerejteni a piat. A maradek 4L palinkara azt volt a terv, h azt mondjuk, h ablakmosofolyadek. Az Unicum gyogyszer, kohoges ellen, rajta van a kereszt. Ha a hatoror esetleg megkosotolja melegen, biztos igy fogja gondolni, ha tuleli egyaltalan. A borokat es a kis kortyikat berakjuk az agy ala. A sorcsap nehezebb, rarakunk egy olyan zsakot, amiben az aji ruhak vannak. Mindket van siman ment. A marokkoiak okvetlenkedtek egy kicsit, de egy uveg bor vip ugyfelekke tett minket. A mauritanok fel sem jottek.

3 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hetesbusz.blog.hu/api/trackback/id/tr87307406

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dóri 2008.01.23. 08:59:36

:-) ebben a posztban az lepett meg legjobban, hogy kínaiak még Mauritániában is vannak :-))

mamusz 2008.01.23. 11:41:54

Dóri, mondj egy helyet ahol nincsenek :D

Ejnye ejnye, szeszcsempész banda :)

siposakos 2008.02.28. 12:43:25

Mauritaniaban a kinaiak eleg nagy fonokok.
süti beállítások módosítása