HTML

Hetes busz Bamakoba

Egy átalakított régi Ikarus csuklószbusszal Afrika szívébe a Budapest-Bamakon

Friss topikok

Rovatok

Jan 31. Nouakchott es a hatar kozott

2008.02.02. 12:05 :: siposakos

Kihagyott medialehetosegek

Nouakchottban latunk egy tuntetest. A szokasos arab vilagbeli cirkusz, nagydarabb asszonyok lepelben, egy-ket ember tuzeli oket. Leginkabb nomozgalmi tuntetesnek tunik. Masnap reggel tudjuk meg, h a tuntetok az izraeli kovetseg ele mennek hozongeni, valaki ra'lo" a kovetsegre, azok vissza, tuzparbaj, allitolag tobb halott. Nagyon jol mutatott volna a Hetes Busz a lovoldozes hattereben, sot, kiadhattuk volna a tetoteraszt a fotosoknak. Ezt elszalasztjuk, tepunk inkabb a hatar fele. 
Aravind kozben elmegy hideg kolat szerezni. Megallitja egy quad-os helyi, mondja, h uljon fel, elviszi a testvere boltjaba. Aravind kapaszkodik valahol hatul, szaguldoznak a varosban. Nagy szo, ha egy indiai veszelyben erzi magat az uton, es ez megtortenik. A teso egy csontfekete gyerek, a sofor meg egy vilagos boru arab, laza fogalom a "brother" errefele. A fekete egy doboz kolat 450-ert akar adni, alaphagon 100-120ba kerul. Aravind mondja, erre a srac elfordul es egy masik vevovel kezd beszelni. A quados meg elmegy, Aravind ott all egyedul. Megoldja, bemegy a szomszed boltba, lealkudja a dobozt 100-ra es visszajon egy helyi arccal. Indulas.


Az utolso rabszolgak

Probalunk megallni valahol kajalni, de az ut mellett mindenutt puha homok van, belesullyedne a busz. Egy helyen meg tudunk allni, a semmi kellos kozepen elotunik harom srac. Keri, h fotozzam le oket, meg menjek el hozzajuk teazni es a gyereket. Sajnos nem tudok elmenni, de oket lefotozom. Elkerem a cimet, h elkuldjem neki a kepet. Egyetlenegy arab szot ir le. Nem tudja, milyen varos mellett, milyen megyeben lakik. Beszelgetunk. Kiderul, h a kozeli kuton dolgoznak a sracok egy Mamy nevu arabnak, aki uti-veri oket. A sracok haratinok, masneven fekete mo'rok, felszabaditott fekete rabszolgak, akik teljesen atvettek a berber-mo'r kulturat. Mauritaniaban a 80-as evek elejen a kb. 2millio emberbol 100ezer hivatalosan rabszolga volt. Mara papiron megszunt a rabszolgasag, de a szigoru kasztrendszer megmaradt. A haratinok a feketekkel egyutt gyakorlatilag a tarsadalom legaljan helyezkednek el, a legalalja munkat vegzik, sokszor meg irataik sincsenek. A nyolcvanas evek vegen volt egy kisebb faji villongas, tobb szazezer feketet Szenegalba deportaltak. A volt rabszolgatartok es a mai fonokok a berber mo'rok es bidannak nevezett tisztan arab eredetu mo'rok. plusz vannak a tuaregek, de beloluk keves van. A helyzetet meg szinezi, h 30 eve a lakossag 80 szazaleka nomad volt, most is az lenne megszivesebben, csak nem tudnak, mert kiszaradt minden.
Ami rogton feltunik: ezek a sracok nem kunyeralnak, nem akarnak ranksozni semmit, csak egy kepet szeretnenek a gyerekrol. Az egyik mutat egy filmes kamerat, filmet szeretne hozza kerni, sajnos nem tudunk adni. Beszelgetunk. Adunk nekik uj ruhakat meg par aprosagot. Nagyon orulnek neki, az egyik srac azt mondja, menjunk el vele a boltba, ad a cuccokert egy doboz Marlborot. Megkoszonjuk, de visszautasitjuk, elindulunk tovabb.

Visszaut ohne para

A visszaut elott volt egy kis para, h mi lesz Mauritaniaban, ha lekerul rolunk a hadsereg vedo keze. A visszauton nem latunk minden dombon egy szakasznyi katonat geppuskaval meg RPG-vel, engem ez szemely szerint sokkal jobban megnyugtet, mintha ott lennenek. Az ellenorzopontokon sincs semmi gond, nem kell jattolni, papirozni. Szinte mindig feljon a katona, es kezet fog mindenkivel, megkerdezi, h milyen Mauritania, jo utat kivan. A legtobb maurtitan nagyon baratsagos es segitokesz. A boltokban megy a lehuzas, de egy kis kemeny alkudozassal ez elkerulheto. Meg ne feledjuk, mi magyarok talaltuk fel a 600,000 forintos bort. Az allando ajandekkunyizas kicsit idegesito, kb igy erezhettek magukat az NSZK-sok, amikor a nyolcvanas evek elejne jottek a Plattensee-re, es minden sarkon le akartak mosni az autojukat es elkunyeraltak az ures so:ro:sdobozaikat.

 
Csutortokon Gyula valoszinuleg vilagrekordot dont. kb. 21 (huszonegy) oran keresztul vezet folyamatosan csuklosbuszt, Kiffatol majdnem a hatarig, kb 1000 km-t. Tuti meg nem tud vezetni, fel, h felnyilik a sebe, csak Gyulara szamithatunk. Ejfelkor megallunk az ut mellett, eldol, alszik par orat. Nem semmi...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetesbusz.blog.hu/api/trackback/id/tr87321953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása