HTML

Hetes busz Bamakoba

Egy átalakított régi Ikarus csuklószbusszal Afrika szívébe a Budapest-Bamakon

Friss topikok

Rovatok

Nyugat-Afrikai gasztronómia

2007.12.18. 00:16 :: Tamil Tigris

Hadd osszak meg a technikai adatoktól fáradt olvasóinkkal egy marokkói receptet, amit egy szakácskönyvben találtam évekkel ezelőtt, és most ismét elővettem, mert kíváncsi voltam pontosan hogy is volt az ott leírva.

Csapatunk erősen gondolkodik azon, hogy az út során elkészíti a lenti művet, de egyelőre nem tudjuk, hogy hány személyre szól (ezt a szerző nem közölte), illetve azt, hogy márciusig eljutunk-e Bamakóba, ha nekiállunk a kajának január közepén.

Ez nem vicc. Ez a recept szóról szóra így jelent meg. Kérésre a hitetleneknek be is szkennelhetem.

Engem személy szerint a szerző hihetetlenül könnyed írásmódja fogott meg, mintha csak saját kedvenc töltött káposzta receptjét osztaná meg gyakorlott háziasszonyokkal; úgy siklik át lazán az apróbb részleteken, mint a Hetes busz a Thököly úton...

Szabad tűzön sült töltött teve
(ősi beduin recept)

Hozzávalók: 1 középnagyságú fiatal teve, só, 40 kg apróra vágott vöröshagyma, őrölt köménymag, csípős pirospaprika, 1 tisztított birka, 6 tisztított csirke, 50 kemény tojás, 30 kg paradicsom

Tisztítsuk meg alaposan a tevét. Keverjük össze a sót, hagymát, köménymagot és pirospaprikát. Dörzsöljük be vele a teve belsejét. Töltsük meg a csirkét a főtt tojással, szórjuk be sóval, és rakjuk a birka belsejébe. Tegyük a birkát a teve belsejébe. Az üresen maradt helyeket töltsük meg paradicsommal. A nyílásokat tűzzük össze. Szabad tűzön vagy roston süssük puhára.

(Horváth Boldizsárné: Húsz ország konyhája. Európa Könyvkiadó, 1985)


Eddig a recept. Bennem, mint gyakorló főzőcskézőben azért felmerült néhány kérdés...
Aki látott már ilyen szeánszot, netán evett is a végtermékből, kérjük, ossza meg velünk!

Hagymapucoláshoz keresünk önként jelentkezőket. Próbamunka a jövő héten.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hetesbusz.blog.hu/api/trackback/id/tr3267685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

siposakos 2007.12.18. 16:42:00

Nagyon király. A kömény az vsz római kömény. Remélem, kajálunk majd valami hasonlót.

tankcsapda1 2007.12.18. 18:39:58

kereshetnél szamaras receptet. olyat ugyis ütünk el :-)

siposakos 2007.12.19. 13:54:39

szamárból lesz a legjobb szalámi. hazafele jövet leadjuk az olaszoknak. vagy hazahozzuk a picknek, és becseréljük 10 kg párizsivégre, állítólag van nekik jó sok.

Wolf 2008.01.16. 10:20:13

Ez a tevés kaja nem lehet, hogy téves? :D Egyébként nagyon tetszik a blogotok! Sikeres célbaérést kívánok a túrához!

Ui.: A "mi fiaink" a Budapest Flotta Bamako Team, de nektek is Max Respekta! :)

liz 2008.02.02. 18:36:52

pont egy hete találkoztam ezzel a könnyvel,szóval nem téves a tevés kaja.:P
nem tudjátok honnan szerezhetek a mali-i gasztronómiáról vmi infót?sürgős lenne..ha van vmi tipp:lizzy-gyules@freemail.hu