HTML

Hetes busz Bamakoba

Egy átalakított régi Ikarus csuklószbusszal Afrika szívébe a Budapest-Bamakon

Friss topikok

Rovatok

Alkudozás Afrikában - Marokkó, Mauritánia, Mali

2008.02.22. 13:31 :: siposakos

Alkudozás Afrikában - Marokkó, Mauritánia, Mali



Az alkudozás a lét alapja Afrikában. Gyakorlatilag semminek sincs szabott ára, és a fehér embert sétáló pénztárcának nézik. Néhány tipp és trükk.

Marokkóban es Maliban az éttermekben es büfékben általában van árlap, de az út mellett sok helyen nincs. Mauritániában szinte sehol. Itt pofara megy az ár, előtte kell tisztázni, es lehet egy kicsit alkudni. Hotelekben es kempingekben szinten le lehet tolni az árat, ha tudják, hogy máshol is meg tud az ember szállni.
Általában nagyon ritka az olyan bolt ("szupermarket"), ahol ki  vannak írva az árak, Mauritániában pl. három db ilyen van a fővárosban. Ezekben rossz minőségű nyugati áruk találhatók, elég drágán. A többi kisboltban megy a trükközés. A sivatagban semmi sincs, tehát minden drága. Előre tisztázni kell minden egyes darab árát, utána alkudni.
A ruhák, ajándékok meg egyéb ilyen dolgok a legtrükkösebbek. Itt az eladó célja az, h kitalálja, mennyi pénzt adnál a cuccért. Bemond egy árat pingelni. Nincs aranyszabály, h mennyire túlzás az első ár. Kisebb félreeső helyeken meg műhelyekben nem elszállt, csili-vili boltokban lehet a tíz, de akar húszszorosa is a normál árnak.


Nem kell megijedni, meg szégyenlősködni, be kell mondani valamit. Utána enged, és megkér, h te emelj. Ha akarsz, emelhetsz, ha nem akarsz, nem kell. Ha megéri neki, úgyis eladja. Ha nem éri el a minimál arat, vagy úgy gondolja, h jön egy madár, akit lehúzhat, akkor meg nem. Érdemes több dolgot vásárolni egy boltban, es az első deal után kifizetni a cuccot. A második körben mar puhább lesz az eladó, mert úgy gondolja, h az első dealnel mar kaszált. Persze ha béna vagy, akkor azt fogja gondolni, hogy ha az első körben lehúzott, a másodikban is le fog.

Szinte mindenütt ugyanazokat a cuccokat áruljak, úgyhogy elvileg a vevőknek kellene meghatározni az árat. Ha nem lennének ott pl. köcsög angolok, akkor így is lenne. A legtöbb brit átszámolja otthoni árakba, jó hangosan mondja a társának, h "ez csak ennyimegennyi font", es megveszi kurva drágán, es még örül, h lealkudta a felére. Mondjuk az angolok sosem alkudoztak, ha kellett nekik valami, odaküldtek pár embert, es elvették.
A legtöbb ajándékcuccot vagy kis műhelyekben csinálják félrabszolgák, vagy nevetséges pénzekért veszik meg őket a falvakban. Érdemes megkeresni a városokban levő műhelyeket, ahol rendes szakik és nem rabszolgák dolgoznak, es onnan vásárolni. Általában tök jó arcokkal lehet, és jobb dolgokat is árulnak.

Szólj hozzá!

Címkék: afrika mindennapok marokkó mauritánia mali alkudozás

A bejegyzés trackback címe:

https://hetesbusz.blog.hu/api/trackback/id/tr71349824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása