HTML

Hetes busz Bamakoba

Egy átalakított régi Ikarus csuklószbusszal Afrika szívébe a Budapest-Bamakon

Friss topikok

Rovatok

Nyugat-Szahara

2008.01.19. 21:22 :: siposakos

Eleg sokaig tarott a tegnapi buli. Erdekes, h a vegere szinte csak kulfoldiek voltak, magyar alig. Mindenki szeretett minket, nagy kiralysag a sivatagban a hideg csapolt cseh sor. Az ur a Tatooinon is ur! Koszonjuk a Liquid Goldnak es Budovarnak (aka Budweisernek). A helyi tuaregek szoltak, h kapcsoljuk le a zenet, mert zavarja a teve'ket a parzasban. De lehet, h valamelyik resztvevo volt. Jo volt a sivatatag zene nelkul is, holdsutes, csillagok, fejreallt Goncolszeker. Mindenki elmondhatta magaban, h milyen jo is lehetett regen, amikor meg a termeszethez kozel eltek az emberek, tabortuz mellett meseltek el minden este ugyanazt a ket sztorit, nem volt ez a rohanas, es egy begyulladt vakbel miatt mentel a levesbe.
A Tatooine bolygon latott a busz eloszor igazi homokot, jol megbirkozott vele. Az ut amugy teljesen jo, otthon sokkal rosszabb utak vannak. Tegnap Tuti volt a delelotti sofor, 4 ora alatt lecsavast 280-at egysavos aszfaltos helyi utakon. Ma delelott Gyula volt a volannal, ketsavos EU penzes utakon mentunk, sikerult megtennunk 200-at majdnem 5 ora alatt. A mai tav kb 6-700 km, vegig aszfaltuton, tippjeim szerint este 2-re oda is erunk. Aravind delutan 5-re akart beerni, h megegyuk a sonkat, meg sussunk birkat a tengerparton, ezt buktuk. Szar a kaszni, azert nem lehet neki tolni, ugy mondjak.
A taj lapos, nehol teve es birkak, de nincsenenk sehol sem a beigert homokdunek, allitolag Mauritaniaban lesznek majd. Feljott egy norveg srac a buszra, Aravind, Attila es Tamas nekilattak a maradek csapoltsornek. Rajottunk, hogyan lehet elijeszteni a kunyeralo gyerekeket> Tamasnak kell rajuk fogni a fenykepezot, tole megijednek.
Aterunk Nyugat-Szaharaba. Nem tudni, milyen orszagban vagyunk. Elvileg Marokko, nincs hatar, ugyanugy dirhammal lehet fizetni. Par nyugat-szaharai nem igy gondolja, ok azt mondjak, h ok Afrika utolso gyarmata. Allitolag bent a sivatagban megy a bunti, van egy asszem Polisario nevu szervezet, ami kuzd Nyugat-Szahara szabadsagaert. A neve inkabb egy oltasera hasonlit. Jo kis bulit lehetne osszehozni a Kossuth teren, a mi arpadsavosaink Erdelyert, a marokkoiak Melillaert meg Ceutaert, a nyugat-szaharaiak meg Nyugat-Szaharaert tamtamoznanak .


Beerunk Laayouane varosaba, tankolunk. Felszall egy masik norveg. Azt hisszuk, cserelnek. Aztan feltunik a visszapillantoban egy rohano es integeto, vorosfeju szokesvoros orias. Oops. A varosban kevergunk a szuk utcakban. Sok szabosag van, olyan kis kivagott noi ruhakat arulnak, amit meg soha nem lattam az utcan, biztos otthon hordjak. Tuti nagyon vezetne, azt mondja, olyan mint a hetedik kerulet autok nelkul. Nincs eselye, hogy bizonyitson, leallunk egy parkoloban szerelni. Soma es Gyula kiszedik a tartalyt.
Kozben kaja egy helyi marokkoi bufeben. Ide jarnak a helyi fiatalok dumalni meg kajalni, sokan europai ruhakban. Tobb Europai ruhaba oltozott fiatalbol sokkal tobbet lehet latni eA kaja kb. ugyanaz, mint barmelyik europai nagyvarosban, bar shawarma meg falafel nem volt. Birkafej sem, pedig mar nagyon enne'k.
Aravind elment dirhamert, en tartottam a frontot. Probalom kideriteni, mennyi volt a szamla, egyszer csak megszolal az egyik helyi angolul, enyhe londoni akcentussal. Hogy vigyazzak, ne engedjem magam atverni. Jo. Dumalas, ki honnan, hova. Megkerdezem, h o kicsoda. Azt mondja, marokkoi, Marrakeshbol, es csak kirandul.  Itt? Semmi latnivalo since, es messze a tenger. Az arc azt mondja, h Angliaban elt, es magyar volt a csaja. Erdekes, itt mindenkinek volt magyar csaj vagy ismerose, es pont azelott mondjak, mielott raternenek a lenyegre es megprobalnanak valamit eladni. Vartam is, h mi lesz, elhiv a boltjaba, v cigit probal elpasszolni. De nem. Azt mondta, h regebben tesitanar volt, most rendor. Tudod, errefele sok a titkosrendor, mondja. De nektek nem kell felnetek, vigyaznak ratok. Hu, tok jo. Aravind megjott a penzzel, pacsi, kocc. Atmegyunk egy teara a szomszed helyre. Nagyon furcsa hely, tok csili-vili es gyanusan tiszta az egesz. Olyan mosdo van, mint barhol Europaban. Meg Wega kavegep, es olyan espresso, amit egy olasz is meginna. Vendegek nincsenek nagyon, de amikor leulunk, erdekes modon rogton mellenk ul ket ember. Csak durva magyar szlengben vagyok hajlando teljes okorsegeket beszelni. Jo forditast, fiuk!


Laayouane-ban ketfajta ember gyakori. A 10-12 eves gyerek, aki cigit kunyerel, meg felnott, aki az utcan maszkal, es kartonszamra kinalja a csempeszcigit. Lehet, h a gyerekek a csaladhoz tartoznak, es visszakunyeraljak a cigit? Ugyes uzleti modell, ott bukik meg, h nem adok gyerekeknek cigit. Laayounaban porog a biz, minden a marokkoi ar kb. feleert szerhezheto be. Bemegyek egy helyi CD-boltba, duma a sracokkal, tok jo arcok, irnak zeneket. Pont belemerulnenk a temaba, amikor szolnak, h kesz a busz. Elvittek meghegeszteni a tartalyt, az arc semmit sem kert erte, csak azt mondta, h welcome. Lehet, h szolt neki az ex-tesitanar a bufebol? Vagy belehegesztett a forma egy nyomkoveto chipet vagy afrikai menekultet a tartalyba?
A varos utan latunk nehany homokdunet. Egyszer regen nyagattak, h hozzak homokot a piramisok tovebol. Persze elfelejtettem, meg a fasz cipeli amugy is. Otthon odamentem az elso homokozohoz es hajra. Akkor buktam le, amikor megtalaltak benne egy Helikon csikket. Dunek eltunnek, homok marad, plusz elerjuk a tengert. Kicsit part, ocsem. Kar, h allitolag randon tele van rakva a kornyek aknakkal. Tudnak ezek elni. Belement szepen a nap a tengerbe, komoly hetvennel nyomtuk az autoplayan.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hetesbusz.blog.hu/api/trackback/id/tr84303714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kingA 2008.01.19. 21:57:51

Nagyon allat sztorikat nyomsz, ez az egyik legkiralyabb blog! Hajra!
Es hajra a hetesbusznak is, nagyon szurkolok neki hogy kibirja Bamakoig!!!

Krissy 2008.01.20. 12:04:17

Hajrá mindenki, jók a képek, küldjetek még, a gyerkőcöknek is tetszik! Nekem is nagyon tetszik a blog!!!

Vica 2008.01.20. 13:20:14

Amíg fogalmad sincs más országok törnénelméről, és jelenéről, addig nem kellene lekicsinylő és rosszindulatú megjegyzéseket tenned. Ne feledd, Te ott csak vendég vagy.

don tommasino moorleone 2008.01.21. 16:43:44

kedves Vica!
sem nem lekicsinylő, sem nem rosszindulatú nem volt a Mester. míg fogalmad sincs más arcok történetéről, főleg jelenéről... :)
Pogger bá!
kezdesz igazán belejönni :)))))
HAJVÁ!!

Vica 2008.01.21. 18:31:52

Kedves Don!
Az kicsit sem baj, ha Te másképp látod, gondolod a dolgokat, mint én.
Természetesen nem ismerem a "Mestert"-ahogy Te nevezed, Te pedig nem ismersz engem, és nem tudod miért írtam ezt, és ezt még hosszan lehetne folytatni...
Attól még véleményem lehet, és van is.
Neked pedig lehet más a véleményed.
Azért valamiben gondolom egyetértünk:HAJRÁ BAMAKOSOK!!!
süti beállítások módosítása